Patarimai keliaujantiems į Filipinus

KAINOS


0,3 l butelis alaus - apie 0,3 JAV dolerio, už litrą benzino - apie 0,7 $, vakarienė - apie $ 2.
Laiko skirtumas: apytiksliai -8 valandos skaičuojant nuo LT laiko.


SKRYDŽIO LAIKAS


Apie 15 valandų.


MUITINĖ


Užsienio valiutos importas ir eksportas yra neapriboti, tačiau vietinės valiutos įvežimo ir išvežimo riba yra 10 000 PHP (Filipinų pesų). Neapmokestintai galima vežtis 2 litrus alkoholinių gėrimų, 400 cigarečių, 50 cigarų arba 250 gramų tabako. Uždraustas importas narkotikų ir jų komponentų, šaunamųjų ginklų ir jų imitacijų (įsivežant šaltąjį ginklą reikalingas leidimas), pornografijos, vaisių, daržovių ir augalų sodinukų be leidimo, laukinių paukščių ir gyvūnų, antikvarinių daiktų (be specialaus leidimo) aukso (išskyrus asmeninius papuošalus), medžio ir dramblio kaulo.
Norint išvežti iš šalies antikvarinius ar juvelyrinius dirbinius būtinas šio produkto sertifikatas ir pirkimo dokumentai.

TRANSPORTAS


Yra keletas vietinių oro linijų, kurios siūlo jungtis tarp archipelago salų, galima keliauti traukiniais, autobusais, keltais (Manila – Cebu maršrutas, tvarkaraščiai tikslūs, patartina bilietus įsigyti prieš keletą dienų). Įmanoma išsinuomoti automobilį (nepatartina važinėtis naktimis, galima važinėti tik vienoje saloje, kaina parai apytiksliai nuo 60USD), važinėti vietiniu ransportu
„jeepneys”, taksi, mikroautobusais, dviračiais motoroleriais.


AUTOMOBILIŲ NUOMA


Automobilių nuomos punktai yra pasiekiami Maniloje ir kituose didžiuosiuose miestuose. Minimalus nuomininko amžiaus - 18 metų. Reikalingi tiek tarptautinis ir nacionalinis vairuotojo pažymėjimai.

VIZOS


Jei turistas neketina šalyje būti ilgiau nei 21 dieną, viza nereikalinga.


MAISTAS


Filipinų virtuvė labai įvairi, jaučiama didžiulė kikniečių, malajų, ispanų įtaka t.y. rytų ir vakarų kultūrų virtuvės mišinys. Filipinų virtuvės pagrindinis skiriamasis bruožas yra gausus druskos, acto ir česnako naudojimas. Praito amžiaus antroje pusėje prie šių pagrindinių skoniu labai gausiai pradėtas naudoti cukrus. Maisto gaminimo būdai labai skiriasi įvairiuose regionuose. Pavyzdžiui, šiaurėje mėgstamas švelnus maistas, o pieruose labai gausiai naudojami čili pipirai. Be to šiaurinėje dalyje žmonės labai mėgsta kiaulieną, o pietuose, ypač Mindanao dalyje ši mėsa vartojama labai mažai, nes čia dauguma gyventojų ten musulmonai. Pagrindinis maistas Filipinuose yra žuvis, vėžiai bei ryžiai. Ryžiai valgomi labai dažnai ir labai įvairiai. Tai ir pagrindinis patiekalas, ir garnyras, ir desertas. Yra labai daug įvairių ryžių ruošimo būdų. Filipinuose dažniau nei arbata yra geriama kava arba kakava.

NARDYMAS


Filipinai tobula vieta, galinti pasiūlyti daugybę vietų nardyti.
Ką galima nuveikti: Filipinuose nenuobodžiaus niekas, čia galėsite stebėti retus paukčšius, kopinėti uolomis, laidyti aitvarus, važinėtis kalnų dviračiais, nardyti, išbandyt raftingą, buriavimą bei daugybę kitokių pramogų.