Tossa de Mar | Apie kurortą

Tossa de Maras – kurortas esantis 85 km į šiaurę nuo Barselonos. Tai viena gražiausių ir romantiškiausių vietų Kosta Bravoje, garsi auksiniu paplūdimiu ir senoviniu miestu – tvirtove, iškilusia virš mažos įlankėlės. Dėl savo grožio jis vadinamas Viduržemio jūros perlu, mėlynuoju rojumi. Dar XX a. pradžioje miestelis buvo mėgstamas ir lankomas turtingų europiečių, aprašytas ir apdainuotas poetų, o jo peizažai įkvėpė ne vieną dailininką.

Smulkaus žvyro, greitai gilėjantis paplūdimys už miesto teritorijos remiasi į uolėtą krantą. Ši vieta ypač traukia romantikus ir povandeninio pasaulio tyrinėtojus, nardytojus. Tossa de Maro kurortas gerai žinomas ir savo kulinariniu paveldu. Dėl geografinės miestelio padėties čia vyrauja Viduržemio jūros regiono virtuvė. Jaukiuose vietos restoranėliuose rasite įvairiausių jūros gėrybių patiekalų, nenuvilsiančių nė vieno gurmano. Didelių naktinių klubų čia nėra (vienintelis – „Turrai“), veikia barai, kuriuose grojama gyva muzika. Intensyviausias gyvenimas verda nuo birželio vidurio iki rugpjūčio pabaigos. Rugpjūčio mėnesį čia vyksta tarptautinis muzikos festivalis, koncertai būna vieną arba du kartus per savaitę.

Ką aplankyti Tossa de Mare?

  • Viena iš labiausiai turistų lankoma vieta - senamiestis. Čia nuo aukštai iškilusios "Vila Vella" tvirtovės atsiveria nuostabus vaizdas į jūrą ir miesto apylinkes. 1931 m. ši vieta buvo pripažinta turinti architektūrinę bei istorinę vertę. Iki šių dienų tvirtovės bokštai bei gynybinės sienos išliko beveik nepaliesti. Iš tiesų, tai vienintelis miestelis visoje Katalonijos pakrantėje iki šiol gyvuojantis ir menantis viduramžių laikus. Be to, čia rasite barų, restoranų bei parduotuvių, kurie pagyvina senamiestį. 
  • Miesteliui priklauso pakrantė, besidriekianti 14 km. Paplūdimiai ypač gražūs, yra keletas įlankų. Pagrindinis miesto paplūdimys - Platja Gran Tossa de Mar, dar kitaip vadinamas didžiuoju paplūdimiu. Vakarinė paplūdimio pusė apsupta viduramžių pilies. Čia rasite keletą barų, galėsite leistis į ekskursiją  laivu. La Mar Menuda kiek mažesnis paplūdimys, tačiau labiau tinkantis keliaujantiems su vaikais, kadangi jis lėtai gilėjantis. Kad pasiektumėte Platja d’es Codolar paplūdimį, turėsite eiti akmenimis grįstu taku, tačiau nesigailėsite, kai išvysite šį mažą, bet gražų paplūdimį. Platja Santa Maria de Llorell pasižymi gausia augalija bei auksinės spalvos smėlio paplūdimiu.
  • Tossa de Mar pilis pritraukia daugybę turistų dėl nuostabaus vaizdo, kuris atsiveria nuo kiek aukščiau esančios pilies. Einant link pilies pamatysite vietinės aktorės Ava Gardner statulą, prie kurios įsiamžina daugybė atvykėlių.
  • Tossa de Mar bokštas, kaip ir kiti miestai bei kaimeliai pakrantėje, pastatytas XVI a. Jo paskirtis buvo gynybinė: turėjo apsaugoti nuo dažnų piratų puldinėjimų. Bokštas pastatytas iš akmens ir susideda iš dviejų dalių.
  • Verta apsilankyti Mare de Deu del Socors bažnyčioje. Ji labai svarbi vietiniams gyventojams, kadangi tai jų ramybės vieta. Bažnyčia stovi toje vietoje, nuo kurios pradėtas kurti miestelis. Taip pat aplankykite Sant Vicenc bažnyčią, kuri pastatyta 1775 m. Tai labai didelė bažnyčia, kuri sukviečia visus per didžiausius miestelio renginius. Ji skirta diakonui Vincentui iš Saragosos, taip pat tai švento Sebastijano (kuris labai gerbiamas vietinių gyventojų) maldos namai.
  • Meno gerbėjams rekomenduojama aplankyti Municipal muziejų, kuris iš tiesų labiau meno galerija nei muziejus, kadangi jame ekspozicionuojama daugybė dailininkų darbų, kurie dažnai lankėsi miestelyje 1930 m. laikotarpiu. Taip pat muziejuje skiriama dėmesio archeologiniams radiniams, kurie byloja, jog miestelyje buvo gyventa Paleolito laikotarpiu.

Ko paraguti?

  • Ispanų virtuvėje vyrauja jūros gėrybės, čia puoselėjamos giliausios Viduržemio jūros regiono maisto gamybos tradicijos. Tačiau jos virtuvė unikali, kadangi Ispanijos istorijoje persipynė daugybė kultūrų. Galima išskirti tris pagrindines kryptis: Viduržemio regiono Ispanija (visi pakrantės regionai nuo Katalonijos iki Andalūzijos), vidaus Ispanija (Kastilija ir Madridas) bei Atlanto Ispanija (visa šiaurinė pakrantė nuo Galicijos iki Nevaros).
  • Viduržemio regiono Ispanijoje valgoma daug jūros gėrybių. Populiariausi patiekalai: paella - ryžių patiekalas su jūros gėrybėmis ir smulkinta mėsa, arroz negro - patiekalas su juodaisiais ryžiais ir jūros gėrybėmis, gazpacho - šalta įvairių daržovių sriuba.
  • Vidaus Ispanijos regione verdamos tirštos sriubos, pavyzdžiui, iš česnakinės duonos gaminama Kastilietiška sriuba, gaminami sotūs troškiniai, pavyzdžiui, cocido madrileno. Tradiciškai maistas konservuojamas sūdant (Ispaniškasis kumpis) arba mirkant alyvų aliejuje (Manchego sūris).
  • Atlanto Ispanijos regione populiarūs daržovių ir žuvies troškiniai, pavyzdžiui, pote gallego ir marmitako.
  • Kiekvienoje užeigoje, kavinėje ar bare jums pasiūlys lengvų užkandėlių - tapas. Kitos populiarios užkandėlės - Tortilla de patatas - omletas su bulvėmis, ensalada rusa - balta mišrainė, delikatesai - vytintos dešros, pavyzdžiui, Fuet, padengta baltuoju pelėsiu, ir kumpis, pavyzdžiui, Jamon Serrano.
  • Populiariausi saldumynai: sempanadillas - mažučiai saldūs arba pikantiški pyragėliai, ensaimadas - maljorkietiškas saldus pyragas, crema catalana - desertas su karamele, turron - iš riešutų gaminamas saldumynas, primenantis chalvą arba griliažą.
  • Ispanai labai mėgsta gerti kavą bei garsėja vienu seniausiu žinomu vynu - Chereso, kuris gaminamas specifiniu būdu.

Pasitarkite
Kreipkis į specialistą ir susikurk kelionę pagal savo poreikius: