Palermas (it. Palermo, sicilietiškai Paliermu arba Paliemmu) – Sicilijos sostinė ant Viduržemio jūros kranto. Tai sparčiausiai augantis miestas ne tik Sicilijoje, bet ir Italijoje. Jame kartu su priemiesčiais dabar gyvena daugiau kaip 1,2 mln. gyventojų.
Palermas yra vienas iš labiausiai turistų lankomų Sicilijos miestų su turtinga beveik trijų tūkstančių metų istorija, unikaliais kultūriniais paminklais. Palermas ilgą laiką buvo Sicilijos karalystės sostinė ir uostas. Jį įkūrė finikiečiai beveik prieš 3 tūkst. metų. Jie uostą pavadino Zizu. Jis vystėsi tuo pat metu kaip ir du kiti antikiniai Sicilijos miestai – Soluntas ir Mocija. Graikai šį miestą vadino „Panormos“ („visas uostas“).
Palermas buvo rytų Romos imperijos dalis nuo 535 iki 831 m. Paskui jis atiteko saracėnų arabams, kurie pavertė daugelį bažnyčių mečetėmis. Palermas virto vienu iš gražiausių pasaulyje musulmonų miestų, kurį lenkė tik Bagdadas. Ir dabar egzotiškas maurų, normanų ir ispanų baroko stilių mišinys daro šį miestą įspūdingą ir nepakartojamą. Jame daug monumentų, karališkųjų rūmų ir bažnyčių. Čia galima nutolti nuo XXI a. šurmulio ir aplankyti atokesnes bažnyčias, apžiūrėti senovines mozaikas, užsukti į miesto turgų.
Ką aplankyti Palerme?
- Palazzo dei Normanni – tai įspūdingi Karališkieji normanų rūmai su rūmų perlu Palatino koplyčia, kurioje stūkso marmurinis normanų karalių Rodžerių sostas, o ant lubų kabo gipsiniai stalaktitai (būdingi islamo menui). Įvairiais laikotarpiais šiuose rūmuose buvo įsikūrusi valdžia. Šiuo metu čia įsikūręs Sicilijos regiono parlamentas.
- Quatro Canti arba Keturi kampai – tai istorinė vieta Palerme, kur susikerta Corso Vittorio Emanuele ir via Maqueda gatvės. Kadaise tai buvo svarbi miestiečių susitikimų vieta.
- Viena žymiausių turgaviečių Palerme – Vucciria, kuri savo vaizdais bei kvapais pirkėjus vilioja jau apie 700 metų. Čia galima įsigyti ne tik jūros gėrybių ar vietinių gardumynų, bet ir įvairių amatininkų dirbinių bei rūbų.
- Teatro Massimo – tai neoklasikinio stiliaus Didysis teatras, kurį išgarsino scena žymiojo kino filmo „Krikštatėvis“ trečiojoje dalyje.
- 1127 m. statyta Šv. Jono Eremito bažnyčia – puikus normanų ir arabų architektūros stilių derinys. VI a. miesto katedros porfyro sarkofaguose ilsisi normanų karaliai. Žavi Pretorijos aikštė, Martoranos bažnyčia ir kiti baroko stiliaus paminklai.
Ko paragauti?
- Būdami Sicilijoje paragaukite Caponata – baklažanų, alyvuogių, kaparių ir salierų salotos. Sfincione – vietinė storapadė pica, pagardinama pomidorais ir svogūnais (kartais ir ančiuviais). Panella yra plonos tešlos pyragaitis, gaminamas iš smulkintų arba maltų avinžirnių ir patiekiamas atšaldytas. Iš trintų avinžirnių gaminama ir tiršta sriuba, vadinama Maccu. Crocché yra aliejuje gruzdinti bulvių kukuliukai, įdaryti sūriu, petražolėmis ir kiaušiniais. Arancine – virti ryžių rutuliukai, kurių viduje mėsa arba sūris.
- Sicilijoje taip pat populiarios jūrų gėrybės, iš jų ypač populiari ant grotelių kepta kardžuvė. Kitas su makaronais gaminamas sicilietiškas jūrų gėrybių patiekalas – Finnochio con sarde (pankoliai su sardinėmis).
- Sicilijoje dažniausiai patiekalai gaminami iš ėrienos arba ožkienos, pavyzdžiui veršiuko blužnies sumuštinis Pane con la milza.
- Be to, Sicilija garsėja savo gardžiais desertais. Cannoli – vamzdelio formos tešlainiai su rikotos sūrio ir cukraus įdaru. Cassata – dar vienas riebus ir saldus pyragaitis su tuo pačiu įdaru. Frutta di Martorana yra įvairių vaisių formos ir spalvos marcipaniniai pyragaičiai.