Golfo Aranci | Apie kurortą

Golfo Aranci – tai nedidelis Sardinijos kurortas, esantis šiaurinėje salos dalyje, 13 km nuo Olbios ir 200 km nuo Cagliari. Pavadinimas kilęs iš Golfu di li Ranci žodžio, kas lietuviškai – krabų įlanka. Kurortas pradėjo plėstis nuo XIX a. pradžios, kada iš žvejų kaimelio virto vienu iš svarbiausių uostų susisiekimui ir prekybai su žemynine Italija. Tai nulėmė ir gyventojų skaičiaus didėjimą, ir turizmo plėtrą, šiuo metu miestelyje gyvena virš 2 tūkst. gyventojų. Gražioje vietoje, ant įlankos įsikūręs miestelis turistus vilioja net keliais puikiais smėlio paplūdimiais. Čia rasite ramesnį poilsį ir gražius gamtos peizažus.

Ką aplankyti kurorte?

  • Vieni iš geriausių paplūdimių - Spiaggia Bianca, Cala Sabina bei Cala Sos Aranzos. Juose nėra gausios turistinės infrastruktūros, todėl paplūdimiai rekomenduojami norintiems tiesiog pailėsti, pasigrožėti gražiais gamtos vaizdais.

  • Dar viena puiki vieta - Alpha nardymo centras, kuriame galėsite nardyti, leistis į kelionę laivu, kurios metu pamatysite ne tik delfinus bei įvairius jūros paukščius, bet ir gražiausias vietas, kurios saugojimo tikslais įtrauktos į Natura 2000 tinklą. Įdomu tai, jog nardymo centras siūlo galimybę nardyti su undinėlės kostiumu. Be to, galima ne tik plaukioti ar nardyti, čia vedami įvairūs žaidimai, kurie gerina plaukimo įgūdžius.

Ko paragauti?

  • Sardinijoje virtuvė pasižymi Italijos, Ispanijos ir Tuniso kultūrų deriniu. Būdami Sardinijoje paragaukite vietinių kepyklėlių keptos kvapnios, ką tik iš krosnies ištrauktos duonos, taip pat Sardinija garsi šviežių jūros gėrybių patiekalais, įvairių rūšių sūriais, alyvuogėmis ir geru vynu. Verta apsilankyti Sardinijos vynuogynuose, kur spaudžiami ir parduodami vietiniai vynai.
  • Vienas iš tradicinių Sardinijos patiekalų yra bottagra – rūkyti kuojų ikrai, kurie valgomi kaip užkandis arba su spagečiais. Taip pat nepraleiskite progot paragauti vadinamosios piemenų duonos - pane carasau, kurią o pagardinus pomidorų padažu ir kiaušiniu, vietiniai vadinama pane frattau. Dauguma vietinių duoną kepa tiesiog namuose.

  • Mėsos mėgėjai turėtų paragauti ypatingo patiekalo - porchetto arrosto. Tai ant iešmo keptas paršiukas arba tradicinis sardiniečių patiekalas, kuris kepamas žemėje iškastoje  duobėje.
  • Sardinija garsi pekorinu– avių pieno sūriu, kurio įvairiausių rūšių galima rasti visoje saloje. Taip pat paragaukite rūkyto rikotos sūrio.
  • Saldumynų pagrindas – medus, migdolai ir apelsinai, todėl mėgėjai turėtų paragauti sas seadas (saldžių bandelių su sūriu ir medumi), torrone(nugos rūšis) bandelių sas pardulas, sos papassinos, formaggelle ir, žinoma, vietinių ledų. 

Daugiau apie Sardiniją skaitykite: Kurortai Sardinijoje: kaip išsirinkti geriausią?

Geriausi paplūdimiai Sardinijoje

Sardinija: pirmas kartas. Smaragdo spalvos jūra, uolingi kalnai, žvejų laiveliai ir lankytinos vietos Sardinijoje

Keisčiausi Europos valgiai

Pasitarkite
Kreipkis į specialistą ir susikurk kelionę pagal savo poreikius: