Urugvajus | Apie Urugvajų

Bendra informacija apie Urugvajų, Urugvajaus miestai ir kurortai, valiuta, darbo laikai, šventės, Urugvajaus klimatas, skiepai, vizos, ekskursijos Urugvajuje.

Nedidelė Pietų Amerikos valstybė, besiribojanti su Argentina, Brazilija bei Atlanto vandenynu.Urugvajaus gyventojų daugumą sudaro išeiviai iš Europos:  ispanai, italai, prancūzai, vokiečiai,  portugalai, britai ir kt. Kelių tūkstančių gyventojų bendruomenę turi ir imigrantai iš Lietuvos. Šalis vis dar daugiausia užsiima žemės ūkiu, išvystyta mėsos pramonė.

 

BENDRIEJI DUOMENYS APIE ŠALĮ:

 

Plotas – 176 220 km²

Gyventojų skaičius – 3 456 877 gyventojai (2017 m.)

Sostinė – Montevidėjas 1 325 968 gyventojai

Religija – pusė gyventojų Romos katalikai

Kalba – valstybinė kalba ispanų

Elektros srovė - dažniausiai 230 voltų. Urugvajuje yra naudojamos europietiško ir britiško tipo rozetės ir elektros kištukai.

Pinigai – valstybinė valiuta Urugvajaus pesas.

 

VIZA

 

Lietuviams vykstant į šią šalį vizos nereikia. Lietuvos Respublikos piliečiai šalyje be vizų gali būti ne ilgiau kaip 90 dienų per 180 dienų laikotarpį.

 

KLIMATAS

 

Urugvajaus klimatas yra malonus, su švelniomis žiemomis ir karštomis vasaromis. Žiemos mėnesiais (nuo gegužės iki rugsėjo) gali pasitaikyti lengvų šalnų, kurias atneša vėjai nuo Antarktidos. Vasarą temperatūra gali pakilti ir iki 40 laipsnių karščio. Kritulių iškrinta maždaug panašiai kiekvieną mėnesį, palyginti didelis kiekis per visus metus (1100-1400 mm).

 

Vidutinė oro temperatūra Montevidėjuje pagal mėnesius

Mėnuo

Sau

Vas

Kov

Bal

Geg

Bir

Lie

Rugp

Rugs

Spa

Lap

Gru

Min (°C)

18

18

16

13

10

8

7

8

9

12

14

16

Maks (°C)

28

28

26

22

19

15

15

16

18

21

24

27

 

Geriausias metas keliauti į Urugvajų yra rudenį (nuo kovo iki gegužės pradžios) ir pavasarį (nuo rugsėjo iki lapkričio). Jei karštis negasdina, galima keliauti ir vasarą. Sausio ir vasario mėnesiai puikiai tinka atostogoms pajūryje.

 

TRANSPORTAS

 

Oro transportas. Šalyje priskaičiuojama apie 80 mažesnių ir didesnių oro uostų, tačiau tik 11 iš jų turi asfaltuotus pakilimo takus. Pagrindinis ir didžiausias tarptautinis oro uostas Urugvajuje yra prie sostinės Montevidėjaus – Karasko L. Beriso tarptautinis oro uostas (MVD). Jame aptarnaujama daugiau nei 2 mln. keleivių per metus.

Žemės transportas. Urugvajaus kelių tinklą sudaro beveik 80 000 km kelių, tačiau iš jų yra asfaltuoti tik 10 proc. kelių. Geležinkelių nutiesta beveik 3000 km, tačiau naudojama tik pusė jų.

Vandens transportas. Kadangi Urugvajus turi pakankamai ilgą pakrantės juostą su Atlanto vandenynu, tai jūrų uostų šalyje susikūrė ne vienas ir ne du. Priskaičiuojama daugiau nei 10 veikiančių uostų. Laivuojama ir Urugvajaus upė, tekanti pagal sieną su Argentinos teritorija.

 

VIRTUVĖ/ MAISTAS

 

XIX a. iš Ispanijos ir Italijos atvykę imigrantai ženkliai įtakojo šio krašto papročius, kalbą ir tradicinę virtuvę. Populiariausi ir labiausiai mėgstami vietiniai patiekalai dažniausiai yra pagaminti iš įvairios mėsos, makaronų ir bulvių.

Asado – tai patiekalas iš kiaulienos, jautienos ir vištienos kepsnių ir dešrelių, keptų ant grotelių. Dažniausiai pagaminama didelė porcija, kurią dalinasi visa grupė žmonių. Asado kepamas svarbių švenčių ar sukakčių metu.

Capeletis a la Caruso – tai „urugvajietiškiausi“ makaronai, įdaryti mėsa ir pagardinti šalyje sukurtu specialiu padažu makaronams.

Arroz con Leche – verčiama „ryžiai su pienu“. Šis patiekalas, o gal greičiau desertas, gaminamas labai paprastai, iš ryžių, pieno, kiaušinių ir cukraus, pagardinant ant viršaus pabarstomu cinamonu.

Chivito – suvožtinis, sukurtas būtent Urugvajuje. Norint jį pagaminti reikia daugybės skirtingų ingredientų: jautienos, kepto kiaušinio, salotos lapų, pomidoro, šoninės, mocarelos sūrio, kumpio, alyvuogių ir žinoma majonezo. Prie šio suvožtinio dar patiekiamos skrudintos bulvytės.

Chaja – desertas, sukurtas Urugvajuje. Tai kvietinių miltų kepinys su morengu ir persikais. Kartais dar naudojamos braškės ar šokoladas.

 

KĄ PAMATYTI

 

Montevidėjas – šalies sostinė ir didžiausias miestas, kurio istorija siekia XVIII a. Montevidėjuje išlikusi kolonijinė architektūra. Miestui būdingi platūs prospektai. Gerai išvystytas turizmas, greta daug kurortų. Veikia didelis jūrų uostas.

Estadio Centenario – didžiausias šalies stadionas, pastatytas dar 1930 m. specialiai pirmajam Pasaulio futbolo čempionatui. Verta aplankyti šią vietą net ir nesidomintiems futbolu.

Colonia del Sacramento – į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukta vietovė, žavinti kolonijine architektūra, ispanų ir portugalų valdymo laikų palikimu.

Punta del Diablo – paplūdimys, kuriame išsaugota laukinė gamta, kur jūrų vėžliai gali ramiai gyventi ir veistis. Šalia yra žavus žvejų miestelis, kurio restoranuose ir kavinukėse galima pasimėgauti jūros gėrybėmis.

Urugvajaus karnavalas ir jo muziejus – šis karnavalas yra didžiulis, vyksta visą urugvajietišką vasarą. Verta sudalyvauti. Tačiau net ir atvykus žiemą galima susipažinti su karnavalo siautuliu specialiai tam įkurtame muziejuje.

 

EKSKURSIJOS

 

Turas į buvusias ametisto akmens kasyklas

Turas į Urugvajaus vynuogynus, vyno ir maisto degustacija, ekskursija po vyno daryklas

Pasijodinėjimas žirgais ir nakvynė tradiciniame Urugvajaus kaimelyje

Ekskursija po „uosto turgų“ – Mercado del Puerto, apsipirkimas

 

SUVENYRAI

 

Dirbiniai iš jūrų kriauklių

Nušlifuoti kristalai ar vertingi metalai, iš jų pagaminti papuošalai

Rūbai iš merino vilnos

Dulce de leche – karamelinis vietinės gamybos kremas

Odos dirbiniai

Tradicinė „gaucho“ skrybėlė

 

pasitarkite...
Konsultantas 8 5 2430636 Kaune 8 37 240114 Klaipėdoje 8 46 420902 Darbo laikas:
I-V nuo 9 iki 19 val.
VI nuo 10 iki 16 val.
 
UP