Pietų Korėja | Apie Pietų Korėją

Bendra informacija apie Pietų Korėją, Pietų Korėjos miestai ir kurortai, valiuta, darbo laikai, šventės, Pietų Korėjos klimatas, skiepai, vizos, ekskursijos Pietų Korėjoje.

Valstybė Rytų Azijoje Korėjos pusiasalio pietinėje dalyje, turinti militarizuotą sieną su Šiaurės Korėja. Tai ypatinga šalis pasižyminti gražiais paplūdimiais, klestinčiais miestais, senovinėmis šventyklomis, puikiais gamtos peizažai, draugiškais žmonėmis bei antikine istorija. Be žemyninės dalies Pietų Korėja turi keletą nedidelių salelių ir dvi vulkanines salas – Ulleungdo ir Jeju. Pastaroji yra žinoma kaip Korėjos Havajai. Pietų Korėja yra viena labiausiai išsivysčiusių ir ekonomiškai stipriausių šalių pasaulyje. Neretai šalis yra vadinama Ryto Ramybės žeme, kas puikiai tinka apibūdinti provincijas, tačiau atvykus į P. Korėjos sostinę Seulą ramybė bus paskutinė asociacija, atėjusi į galvą. Pietų Korėja yra labai kompaktiška ir turi puikiai išvystytą transporto infrastruktūrą, todėl keliauti po šalį yra labai paprasta.

 

BENDRIEJI DUOMENYS APIE ŠALĮ

Plotas: 99 720 km²

Gyventojų skaičius: 50 924 172

Sostinė: Seulas.

Kalba: korėjiečių.

Valiuta: Pietų Korėjos vonas.

Religija: 27,6% krikščionybė, 15,5% korėjietiškas budizmas, 56,9% netikintys.

Telefonas: +82.

Elektros srovė: 220 voltų, C ir F tipo rozetės (kaip ir Lietuvoje).

 

KLIMATAS

Pietų Korėjai yra būdingas drėgnas žemyninis klimatas ir drėgnas subtropinis klimatas. Klimatui įtaką daro Rytų Azijos musonas. Vasarą iškrinta daugiau kritulių. Žiemos visai šaltos, o vasaros karštos. Vidutinė sausio mėnesio temperatūra Seule svyruoja nuo −7 °C iki 1 °C, o rugpjūčio mėnesio – nuo 22 °C iki 30 °C. Ties pietų pakrante žiemos šiltesnės, o kalnuotose vietovėse gerokai šaltesnės. Vasaros metu dažnai į pietinius krantus atkeliauja taifūnai, sukeliantys didelius vėjus ir smarkų lietų.

 

LANKYTINOS VIETOS

Seulas – šalies sostinė ir didžiausias miestas tai traukiantis senosios ir naujosios Korėjos mišinys. Keliautojams, atvykusiems į Pietų Korėją tik 4-5 dienų, rekomenduojama jas visas ir praleisti Seule. Seulas yra žinomas kaip karališkųjų rūmų ir rezidencijų miestas. Be abejonės, labiausiai kvapą gniaužiantys yra Gjongboko rūmai. Jie gali asocijuotis su šiek tiek mažesniu ir tylesniu Uždraustuoju miestu Pekine. Galima aplankyti ir keletą kitų - Changdeokgung, Cheonggyeonggung, Deoksugung, ir Gyeonhuigung. Kiekvieni iš jų turi savo unikalų grožį ir istoriją. Laiką leidžiant Seule būtina aplankyti ir senąsias šventyklas bei Namdaemun ir Dongdaemun turgus. Šiuose turguose pilna suvenyrų, keramikos gaminių, vietinių dizainerių kūrinių, gatvės maisto ir viso kito, kas traukia turistus. Taip pat mieste yra daug įvairių muziejų – istorinių ir ne tik (pvz. galima rasti netgi pelėdų muziejų, kuriame galima pasigrožėti meno kūriniais pelėdų tematika) – kavinukių kaip „Raccoon Cafe“, kur galima gerti kavą meškėnų kompanijoje, yra vietų, kurios netgi siūlo pačiam pasigaminti kimči. Seulas gali pasiūlyti ir triukšmingą naktinį gyvenimą, kadangi tai miestas, kuris niekada nemiega. Busanas – tai paplūdimio miestas, į kurį vasaros metu plūsta tiek užsienio, tiek vietiniai turistai. Rudenį mieste vyksta tarptautinis kino festivalis. Hahoe ir Yangdong – tradiciniai korėjietiški kaimai. Hahoe kaimas yra netgi įtrauktas į UNESCO saugomų objektų sąrašą. Jeju saloje yra puikiai išvystytas turizmas, tvarkingi ir gražūs paplūdimiai. Saloje yra ir senų kaimelių, ir įspūdingų gamtinių objektų, kaip Seongsan Ilchulbong vulkaninis krateris ir kt.

 

MAISTAS IR GĖRIMAI

Korėjiečių virtuvė išsiskiria ypatingu aštrumu dėl ypač gausaus raudonųjų pipirų ir česnako vartojimo. Tačiau korėjietiškas maistas tapo toks aštrus tik europiečiams atvežus pipirus į Korėją. Iki tol, korėjietiška virtuvė nebuvo aštri, tai gali paliudyti rūmų virtuvė, kuri vis dar yra populiari. Vis dėlto, dabar raudonieji pipirai yra neatskiriama korėjietiškų patiekalų dalis. Jie vartojami ir džiovinti ir smulkinti, ir jie dalyvauja gaminant aštrius pagardus kočiudžian, kimči, ssamjang pasta ir kt. Be šių pipirų, korėjiečiai labai mėgstą sezamą, krūmines periles, ženšenį. Taip pat korėjiečiai vartoja daug jūros produktų – žuvį, jūros gėrybes, jūržoles. Kaip ir japonai, mėgsta žalią žuvį.

Sriubos (jjigae, troškiniai, haejangguk) – dažniausiai mėsingos ir labai sočios. Kepta mėsa yra neatsiejama korėjietiškos virtuvės dalis. Ji yra smulkiai supjaustoma, šiek tiek pamarinuojama. Tradiciškai kiekvienas mėsą ant grotelių kepasi sau, pavartydamas ją lazdelėmis. Iškepusi mėsa yra merkiama į padažą ir dažniausiai valgoma su ryžiais. Negali apsieiti ir be bančan – šalti nedideli užkandukai mažuose indeliuose, kurie yra valgomi su ryžiais ar pagrindiniais patiekalais. Jų yra daug rūšių, bet, žinoma, pats populiariausias yra kimči. Taip pat ryžiai ar makaronai yra neatsiejama korėjietiškos virtuvės dalis. Korėjiečiai labai mėgsta arbatą ir turi jos įvairiausių rūšių. Ženšenio yra pati mėgiamiausia.

 

MUITINĖ

Keliaujant į Pietų Korėją trumpesniam laikui ( mažiau nei 90 dienų per 180 dienų laikotarpį) vizos nereikia, bet reikia su savimi turėti pasą. Pasas, kurio galiojimo terminas baigiasi kelionės metu, laikomas negaliojančiu.

 

SVEIKATA

Prieš kelionę pasirūpinkite sveikatos draudimu, kuris garantuos būtinos medicininės pagalbos užsienyje ir papildomų išlaidų, susidariusių dėl draudiminio įvykio, apmokėjimą. Sveikatos draudimo užsienyje polisus galima įsigyti kelionių agentūrose arba draudimo bendrovių atstovybėse. Privalomų skiepų keliautojams nėra, tačiau siūloma pasidaryti hepatito A, B, difterijos ir stabligės skiepus.

 

TRANSPORTAS

Yra keletas vietinių oro uostų, kurie gali pasiūlyti nebrangius skrydžius pačioje Korėjoje, kaip į Jeju salą. Traukiniai yra labai geros kokybės, tvarkingi, patogūs ir punktualūs. Jais rekomenduojama keliauti tarp miestų. Po Seulą ir Busaną galima keliauti metro. Nusikelti į šimtus P. Korėjos salelių galima keltais. Vairuoti patiems užsienio turistams yra nepatartina, be to, reiktų turėti tarptautinį vairuotojo pažymėjimą.

 

SUVENYRAI

Korėjietiškas supakuotas maistas (lengvai paruošiami produktai) – tai nėra tas pats, kas greitai paruošiami makaronai, šios pakuotės yra žymiai sunkesnės, tačiau maistui paruošti užteks tik karšto vandens ar mikrobangų krosnelės. Taip pat korėjietiški užkandžiai (sausainiai, bulvių traškučiai ir pan.), saldumynai, gėrimai, arbatos, kosmetika, veido kaukės, tradiciniai suvenyrai (magnetukai, raktų pakabukai, figūrėlės ir t.t.), K-Pop dievaičių paveiksliukai, marškinėliai, CD ir kt.

 

ARBATPINIGIAI

Korėjoje nėra būdinga palikti arbatpinigių. Neretai jų yra mandagiai atsisakoma. Tačiau labai vakarietiškuose restoranuose ar baruose galima palikti 5-10%, bet to nėra tikimasi.

pasitarkite...
Konsultantas 8 5 2430636 Kaune 8 37 240114 Klaipėdoje 8 46 420902 Darbo laikas:
I-V nuo 9 iki 19 val.
VI nuo 10 iki 16 val.
 
UP