Marokas | Apie Maroką

Marokas – valstybė šiaurės vakarų Afrikoje. Ribojasi su Alžyru rytuose, Vakarų Sachara pietuose, Atlanto vandenynu vakaruose bei Gibraltaro sąsiauriu ir Viduržemio jūra šiaurėje. Nuo 1975 m. Marokas valdo didžiąją Vakarų Sacharos dalį, tačiau ši aneksija nėra visuotinai pripažįstama. Marokas yra konstitucinė monarchija ir iki 2017 metų sausio 30 dienos buvo vienintelė Afrikos šalis, nepriklausiusi Afrikos Sąjungai. Šiuo metu jis yra Arabų lygos, Arabų Magrebo sąjungos, Afrikos Sąjungos, Islamo pasitarimo organizacijos, Viduržemio dialogo grupės, 77 grupės narys ir viena iš NATO nepriklausančių JAV sąjungininkų.
Maroko lyriški peizažai driekiasi nuo snieguotų kalnų viršūnių iki Sacharos kopų, krioklių miškingose kalvose ir Alborano jūros bei Šiaurės Atlanto vandenyno paplūdimių. Maroko miestai yra vieni įspūdingiausių žemyne, garsėjantys ne tik senuoju palikimu Marakeše, Fese, bet ir naujuoju urbanistiniu dizainu Kasablankoje, Rabate ir Tanžere.

Kelionės į Maroką nuo
1600 €
Kelionės

BENDRIEJI DUOMENYS APIE ŠALĮ:

Plotas: 446 550 km².
Gyventojų skaičius: 35 241 418.
Sostinė: Rabatas.
Kalba: arabų.
Valiuta: Maroko dirhamas.
Religija: islamas.
Telefonas: +212.
Elektra: 220 voltų, C ir E tipo rozetės ir kištukai.

KLIMATAS

Prie vandens klimatas subtropinis, šalies gilumoje – žemyninis. Maroke ištisus metus šilta ir drėgna, tik kovo ir lapkričio mėnesiais galima tikėtis kritulių. Oras priklauso nuo vietovės: pietuose, rytuose, dykumose temperatūra būna aukšta, o kai kur kalnuose ar atokioje vietovėje naktį temperatūra gali kristi žemiau nulio. Vidutinė temperatūra sausio mėnesį – 10–12 laipsnių, liepos mėnesį 24–28 laipsniai šilumos. Vidutinis metinis kritulių kiekis yra apie 1000 mm, šiaurėje ir pietvakarinėje dalyje lyja mažiau (200 mm). Kalnuose žiemą iškrinta sniegas, Atlanto vandenyno pakrantėje dažnai susidaro rūkas.

LANKYTINOS VIETOS

Didžiausia pasaulyje Sacharos dykuma yra populiariausias turistų pasirinkimas. Marakešas – Maroko dvasią įkūnijantis miestas, neretai vadinamas imperatoriškuoju. Savira – nedidelis, jaukus miestas, įsikūręs ant Atlanto vandenyno pakrantės. Kadaise buvęs portugalų ir ispanų uostas. Miestas apjuostas gynybine siena ir bokštais, senamiestis labiau vakarietiškas nei marokietiškas. Agadiras – vienas populiariausių Maroko kurortų. Kurortas turi 7 km švarų paplūdimį, netoli įsikūrusios flamingų kolonijos. Kasablanka – didžiausias Maroko miestas, ekonominė šalies sostinė. Kartais miestas vadinamas Maroko mažąja Europa. Fesas – Atlaso kalnų papėdėje įsikūręs miestas, vadinamas Afrikos Atėnais.

MAISTAS IR GĖRIMAI

Maroką nuo Ispanijos skiria tik siaurutis Gibraltaro sąsiauris, tad Maroko virtuvė turi daug bendro su Viduržemio jūros šalių virtuve. Tačiau kontrastas tarp skirtingų žemynų maisto gaminimo tradicijų vis dėlto egzistuoja. Maroko virtuvei būdingas paprastumo ir sezoniškumo balansas. Populiari aviena, jautiena, vištiena ir kupranugarių mėsa. Pagrindinis angliavandenių šaltinis – duona, ryžiai, kuskusas. Kartais patiekalas gali būti aštrokas, jei dedama „harisa“ (aitriųjų pipirų padažas). Maroke vartojama daugybė šakniavaisių, žalumynų ir vaisių. Patiekalai pagardinami daugybe prieskonių, žalumynais. Kartais tas pats patiekalas gali būti ir saldus, ir aštrus, ir sūrus. Į mėsos patiekalus dedama džiovintų ar šviežių vaisių. Marokiečių sriubos labai tirštos ir sočios. Viena iš jų – charira (avienos sriuba su pupomis ir prieskoniais). Populiari ir trinta vištienos sriuba. Populiarūs tradiciniai patiekalai – aviena su datulėmis, juodomis slyvomis, pupomis, kedrų riešutais ar razinomis. Marakeše labai populiarus patiekalas yra tadžija – ant specialaus stovo su anglimis moliniame dubenyje, troškinama aviena, vištiena arba jautiena (gali būti ir žuvis) su daržovėmis. Pastilia – tradicinis šventinis patiekalas, gaminamas vestuvėms ar svarbių svečių sutikimui. Tai baltame apvalios formos duonos kepale įdaryta karvelio mėsa arba vištiena su mėtų lapais, smulkintais migdolais ir šiek tiek medaus, o pats patiekalas dar gali būti apibarstomas cinamonu. Be mėsos patiekalų, marokiečiai mėgsta žuvį ir jūros gėrybes, ypač austres. Pietaujant valgoma tradicinė duona – ksra. Geriama saldi mėtų arbata. Ji verdama iš žalios arbatos, į kurią įmetama šviežių mėtų lapelių. Maroke gaminami raudonieji ir baltieji vynai. Vartojama mahia – figų degtinė, maždaug 38 laipsnių.

MUITINĖ

Vykstant į Maroką Lietuvos Respublikos piliečiams vizos nereikalingos, tačiau reikalingas pasas.
SVEIKATA IR SAUGUMAS
Privalomų skiepų nėra. Rekomenduojama pasiskiepyti nuo hepatito A ir B, vidurių šiltinė, tačiau būtinybės nėra. Patartina nevykti į Maroko de facto administruojamą Vakarų Sacharą.

TRANSPORTAS

Po šalį važinėja autobusai. Jie yra pigesni nei traukiniai, bet ir lėtesni. Traukiniai patogūs, bet nevažinėja po visą šalies teritoriją. Galima išsinuomoti automobilį.

SUVENYRAI

Datulės, odos gaminiai, argano aliejaus produktai, tadžinai (klasikiniai marokiečių indai, pagaminti iš molio), birad (arbatos puodeliai), djellabah (drabužis su gobtuvu), kilimai.

ARBATPINIGIAI

Apie 10 % nuo bendros sumos.

Kelionės į Maroką nuo
1600 €
Kelionės