Svajonių atostogos Vietname: patiekalai, kurių būtina paragauti

Skirtingų prieskonių derinimas, įmantriausi padažai – viso to galima tikėtis užsukus į Azijos maisto restoraną. Tikriausiai, esate ne kartą girdėję, jog dauguma Europoje esančių Azijos virtuvės restoranų neprilygsta įsikūrusiems ten, iš kur šis maistas ir yra kilęs. Tad jei planuojate atostogas Vietname, Tailande, Kambodžoje, Indonezijoje, Malaizijoje ar kitose Pietryčių Azijos šalyse, rekomenduojame paragauti kuo daugiau įvairių tradicinių patiekalų – liksite sužavėti. Na, o šiame straipsnyje norime papasakoti apie tai, ko vertėtų paragauti viešint Vietname. Tad jei svajojate aplankyti šią šalį, būtinai paskaitykite.

Kelionės į Vietnamą nuo
1795 €
Kelionės

1. Pho sriuba

Pho – bene garsiausia vietnamietiška sriuba. Tad galite būti tikri, jog viešėdami Vietname nesunkiai rasite kur jos paragauti. O paskanauti šio patiekalo tikrai verta, mat ši sriuba ne tik labai soti (esame beveik tikri, jog suvalgę dubenėlį pho sriubos nebenorėsite antro patiekalo), tačiau ir labai skani!

Pagrindinis pho ingredientas – ryžių makaronai. Sriuba gardinama įvairiausiais žalumynais: mėta, kalendra, svogūnų laiškais, baziliku, sojų daigais, o taip pat žvaigždiniu anyžiumi, cinamonu, česnaku, nuoc mam – žuvies – padažu, plonai supjaustytais jautienos ar vištienos gabalėliais. Vietnamo gyventojai pho sriubą valgo tiek per pusryčius, tiek per pietus ir vakarienę. Ji tarytum sušildo iš vidaus, suteikia energijos, o taip pat – pamalonina gomurį skirtingais skoniais. Jei viešėsite Vietname, rekomenduojame paragauti!

2. Goi cuon suktinukai

Goi cuon – tai suktinukai, kurie visame pasaulyje žinomi „spring rolls“ vardu. Šis patiekalas – populiarus greito maisto užkandis. Įdaras, kuris dažniausiai pagaminamas iš daržovių, jūros gėrybių, kiaulienos ar vištienos, sukamas į ploną, beveik permatomą ryžių popierių. Suktinukai gali būti patiekiami su skirtingais padažais: riešutų, čili, žuvies, sojų pupelių padažu ir kt. Goi cuon – tai gaivus ir lengvas užkandis, kurio paskanauti siūlome prieš užsisakant pagrindinį patiekalą!

3. Banh mi sumuštinis

Mėgstate sumuštinius? Jei taip, viešėdami Vietname būtinai paragaukite Banh mi sumuštinio. Išvertus iš vietnamiečių kalbos, banh mi reiškia duoną, o jeigu dar labiau sukonkretintume – bagetę. Prisipažinkite, sutrikote: juk bagetės sietinos su prancūziškąja tradicija, o ne egzotiška Vietnamo kultūra. Visgi, prisiminkite tai, jog ilgą laiką Vietnamas buvo Prancūzijos kolonijos dalis. Tad visai nenuostabu, jog prancūzai bagetes atsivežė iki pat Pietryčių Azijos.

Nors banh mi pagrindinis ingredientas – bagetė, visgi, šis sumuštinis jums suteiks daug egzotiškų pojūčių, mat jis gardinimas ne tik daržovėmis, mėsa ar jūros gėrybėmis, tačiau ir Vietnamo virtuvei būdingais prieskoniais. Beje, įdomu tai, jog skirtinguose Vietnamo regionuose Banh mi sumuštiniai kiek skiriasi. Pavyzdžiui, šalies šiaurėje sumuštinis pateikiamas su margarinu ir paštetu, o pietuose – marinuotomis daržovėmis, kiaušiniu, kalendra, čili padažu, sūriu, žaliosios citrinos skiltelėmis.

4. Xoi ryžiai

Sapos kalnų regionas – tai šiaurinėje Vietnamo dalyje esanti vietovė, kuri kasmet pritraukia labai daug keliautojų. Klausiate, kodėl? Ogi dėl to, jog šis regionas garsėja nepaprasto grožio ryžių terasomis. Apie ryžių terasas prakalbome ne be reikalo. Jos ne tik pagyvina panoramą, tačiau taip pat leidžia prisiminti, jog Vietnamo virtuvė neįsivaizduojama be ryžių. Bene populiariausia ryžių rūšis – lipnieji ryžiai. Iš jų gaminamas patiekalas, žinomas xoi vardu.

Xoi gali būti tiek desertas, tiek pikantiškas užkandis. Pavyzdžiui, xoi bap – tai lipnieji ryžiai pagardinti kukurūzais, cukrumi, keptais svogūnais, trintomis pupelėmis. xoi dua – ryžiai su kokosų drožlėmis, xoi ga – tai ryžiai gardinti vištiena, o xoi ca – lipnieji ryžiai su kepta žuvimi. Xoi ryžių patiekalų yra tikrai labai daug. Paragaukite bent kelių!

5. Banh xeo blyneliai

Banh xeo – patiekalas, kurio tiesiog būtina paragauti viešint Vietname! Tai blyneliai, kurie pagaminti iš ryžių miltų, vandens ir kurkumos – ciberžolės pudros.

Banh xeo blyneliai pagardinami įvairiausiais įdarais: kiauliena, vištiena, krevetėmis, keptais svogūnais, pupelėmis, žalumynais ir kt. Puikus patiekalas sotiems pusryčiams! Beje, šių blynelių galima paragauti ne tik Vietname – jie itin populiarūs ir Kambodžoje.

6. Bun cha marakonai

Vietnamo sostinė Hanojus – antras pagal dydį šalies miestas. Pašėlęs gyvenimo ritmas, neprastas architektūrinis paveldas, kultūrinis palikimas, šurmuliuojantys turgūs, restoranų, kavinių, parduotuvių gausa. Šiame mieste tikrai yra ką pamatyti ir nuveikti. Kodėl pasakojame apie Hanojų? Ogi dėl to, jog patiekalas, kurį norime jums pristatyti, kilęs būtent iš šio didmiesčio!

Bun cha – tai ryžių makaronai, kurie dažniausiai gardinami mėsos kukuliais, kopūstais, papajomis, morkomis, svogūnais, kaliarope, taip pat baziliku, česnaku, čili pipirais, actu, laimu. Makaronai patiekiami su žuvies padažu, citrinos sultimis, aštriuoju čili padažu ir kt. Žinoma, restoranuose siūloma daug bun cha variacijų. Išsirinkite tą, kuri labiausiai žavi jus!

7. Bun bo hue sriuba

Kaip jau minėjome straipsnio pradžioje, pho – bene populiariausia sriuba visame Vietname. Visgi, ji turi stiprią konkurentę. Taip, tai bun bo hue sriuba.

Bun bo hue sriuba kilusi iš Hujė miesto, esančio centriniame Vietname. Ši sriuba patiks tiems, kurie mėgsta aštrių, sūrių, saldžių ir rūgščių skonių balansą lėkštėje. Pagrindiniai bun bo hue ingredientai – ryžių makaronai ir jautiena (dažnai siūloma ir vegetariška patiekalo alternatyva). Sriuba gardinama čili padažu, svogūnų laiškais, raudonuoju kopūstu, mėta, baziliku, kalendra, žaliąja citrina, bananų žiedais, žuvies padažu. Tikras centrinio Vietnamo šedevras!

8. Banh bao garuose kepta bandelė

Mėgstate kinų virtuvę? Jei taip, tikriausiai esate ragavę baozi – garuose keptą bandelę, įdarytą daržovėmis ar mėsa. Vietnamo virtuvė turi labai panašų patiekalą, kuri vadinamas banh bao vardu. Pagrindinis šių patiekalų skirtumas – dydis. Vietnamietiška bandelė kiek mažesnė.

Banh Bao dažniausiai įdaryta kiauliena ar vištiena, taip pat – daržovėmis, kiaušiniais, grybais. Tai – vietinių gyventojų itin pamėgtas užkandis. Jei viešėsite Vietname, paragaukite ir jūs!

9. Mi quang makaronai

Dar vienas centrinio Vietnamo patiekalas, kurio negalėjome neįtraukti į šį sąrašą – mi quang. Pagrindiniai jo ingredientai – ryžių makaronai, mėsa (jautiena, kiauliena, vištiena) arba žuvis bei jūros gėrybės, įvairios daržovės. Mi quang dažniausiai pateikiami su nedideliu kiekiu sultinio, kuris pasižymi sodriu skoniu.

Kaip ir daugumoje Vietnamo virtuvės patiekalų, taip ir šiame naudojama kalendra, česnakas, čili pipiras, žalioji citrina, bazilikas, svogūnų laiškai, mėta. Galite būti tikri, jog jūsų gomurys mėgausis įvairiausiais skoniais! Mi quang dažniausiai valgomas pietų metu.

10. Che desertas

Paskutinis mūsų sąraše – desertas. Viešint Vietname jo paragauti tiesiog privaloma! Che – tai saldi desertinė sriuba arba pudingas. Šis patiekalas turi galybę variacijų: che gaminamas iš vaisių (mango, longano, ličio ir kt.), želė gabalėlių, kokoso pieno, sėklų, pupelių, lipnių ryžių. Pirkėjams siūloma išsirinkti priedus patiems. Šis desertas – labai populiarus Vietname. Jį labai mėgsta tiek vietiniai gyventojai, tiek turistai. Nors che išvaizda ne visada labai patraukli, skonis – pasakiškas.

Kelionės į Vietnamą nuo
1795 €
Kelionės