Marbella – toliausiai, 50 km nuo Malagos nutolęs kurortas, kuris vadinamas Kosta del Solio pakrantės deimantu. „Graži jūra“ – taip skamba kurorto pavadinimas, išvertus jį iš ispanų kalbos. Pasak legendos, būtent tokie buvo karalienės Izabelės žodžiai, kai ji pirmą kartą išvydo šią žydrą, saulės spindulių lepinamą pakrantę. Jau tada joje stovėjo klestintis romėnų miestas, nuo XVI a. pr. Kr. plačiai žinomas Saldubos vardu.

Šis kurortas laikomas žymiausiu ir prabangiausiu kurortu Malagos krašte. Šalimais Marbeljos įsikūrusi jachtų prieplauka Puerto Banus. Šią vietovę pamėgo elitinė publika, todėl kurortą dažnai vadina ispaniškuoju Sant Tropezu. Čia dažnai ilsisi pasaulinio lygio muzikos, kino, meno atstovai, taip pat tituluotos asmenybės, arabų šeichai.
Dabar tai ne tik bažnyčių turintis miestas, bet ir golfo šalies sostinė, kur kiekvienas šio sporto gerbėjas suras sau tinkamą golfo lauką ir viešbutį.

Puikūs paplūdimiai, aukštos klasės viešbučiai, siūlantys nepriekaištingą aptarnavimą, jachtų uostas, elegantiški restoranai, golfo aikštynai, įsikūrę Marbeljos apylinkėse, kurorto senamiestis, užburiantis nedideliais baltais namukais, kurių vidiniai kiemeliai sukuria jaukią ir šiltą atmosferą – visa tai laukia Marbeljoje.
Ką aplankyti Marbeljoje?
- Siaurų gatvelių tinklo išraizgytame Marbellos senamiestyje tvyro andalūziška nuotaika. Elegantiškos akmenimis grįstos gatvės ir aikštės jau nuo pat ryto pilnos restoranuose nuo karščio besigaivinančių poilsiautojų, o prekeiviai iki sutemų parduoda andalūziškais raštais išmargintus suvenyrus. Marbellos senamiesčio centre, ant XVI a. pastatytos rotušės, puikuojasi saulės laikrodis ir keli herbai su įrašais. Aikštėje XV a. pastatyta Santjago bažnyčia - pirmoji katalikiška Marbellos šventykla.

- Pasivaikščiokite po Avenida del Mar alėją, kurioje rasite Salvadoro Dali skulptūrų kolekciją. Alėjos centre galėsite pasigrožėti ten esančiu fontanu.

- Verta apsilankyti Puerto Cabopino paplūdimyje, kuriame galėsite pasivaikščioti specialiai įrengtu takeliu kopose. Paplūdimyje yra bokštas, restoranų, barų, parduotuvėlių, rasite išsinuomoti gultą ar paplūdimio skėtį.

- Turistų akį patraukia Mayor de la Encarnacion bažnyčia, kuri yra pagrindinis miesto akcentas. Čia susipina baroko, renesanso bei gotikos stiliai, nei vienas iš jų nėra labiau dominuojantis už kitą. Bažnyčia stovi seniausioje miesto dalyje - bažnyčių skvere, šalia išlikusi viduramžių siena bei pilis.

- Alamedos parkas jus nustebins savo grožiu: jame gausybė augalų, gėlių bei fontanų. Tai išskirtinė vieta Marbeljoje, kurioje galėsite pasimėgauti žaluma bei ramybe. Čia vyskta renginiai, yra prekyviečių. Netoliese rasite neseniai atnaujintą kavinukę Cafe Marbella, kuri seniausia bei geriausiai žinoma mieste. Priešais šią kavinę yra karietų nuomos punktas.

- Užkilkite į vieną iš Sierra Blanca kalnų viršūnių - La Concha, kuri įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Ko paragauti?
- Ispanų virtuvėje vyrauja jūros gėrybės, čia puoselėjamos giliausios Viduržemio jūros regiono maisto gamybos tradicijos. Tačiau jos virtuvė unikali, kadangi Ispanijos istorijoje persipynė daugybė kultūrų. Galima išskirti tris pagrindines kryptis: Viduržemio regiono Ispanija (visi pakrantės regionai nuo Katalonijos iki Andalūzijos), vidaus Ispanija (Kastilija ir Madridas) bei Atlanto Ispanija (visa šiaurinė pakrantė nuo Galicijos iki Nevaros).
- Viduržemio regiono Ispanijoje valgoma daug jūros gėrybių. Populiariausi patiekalai: paella - ryžių patiekalas su jūros gėrybėmis ir smulkinta mėsa, arroz negro - patiekalas su juodaisiais ryžiais ir jūros gėrybėmis, gazpacho - šalta įvairių daržovių sriuba.
- Vidaus Ispanijos regione verdamos tirštos sriubos, pavyzdžiui, iš česnakinės duonos gaminama Kastilietiška sriuba, gaminami sotūs troškiniai, pavyzdžiui, cocido madrileno. Tradiciškai maistas konservuojamas sūdant (Ispaniškasis kumpis) arba mirkant alyvų aliejuje (Manchego sūris).

- Atlanto Ispanijos regione populiarūs daržovių ir žuvies troškiniai, pavyzdžiui, pote gallego ir marmitako.
- Kiekvienoje užeigoje, kavinėje ar bare jums pasiūlys lengvų užkandėlių - tapas. Kitos populiarios užkandėlės: Tortilla de patatas - omletas su bulvėmis, ensalada rusa - balta mišrainė, delikatesai - vytintos dešros, pavyzdžiui, Fuet, padengta baltuoju pelėsiu, ir kumpis, pavyzdžiui, Jamon Serrano.
- Populiariausi saldumynai: empanadillas - mažučiai saldūs arba pikantiški pyragėliai, ensaimadas - maljorkietiškas saldus pyragas, crema catalana - desertas su karamele, turron - iš riešutų gaminamas saldumynas, primenantis chalvą arba griliažą.

- Ispanai labai mėgsta gerti kavą bei garsėja vienu seniausiu žinomu vynu - Chereso, kuris gaminamas specifiniu būdu.