Džardinis Naksas | Apie kurortą

Džardinis Naksas. Tai bene populiariausias Sicilijos kurortas, įsikūręs 60 km nuo Katanijos oro uosto.

Miestelyje gyvena apie 9 tūkst gyventojų. Kurortas pamėgtas tiek jaunimo, tiek šeimos. Į Džardinį Naksą ir netoliese esančią Taorminą atvyksta pailsėti maždaug pusė visų į Siciliją atvykstančių turistų. Vasarą gyvenimas miestelio gatvėse tiesiog kunkuliuoja.

Geras susisiekimas su greta esančia (vos už 5 km) garsiąja Taormina.

Gyvas ir jaukus kurortas vilioja ilgais gerai prižiūrimais smėlio ir uolėtais paplūdimiais. Čia gausu mažų parduotuvėlių, barų ir restoranėlių, siūlančių itališkos virtuvės skanumynų.

Garsi ir miestelio istorija. VIII a. pr. Kr. pirmieji į Siciliją įžengę graikai apsistojo šiose vietovėse. Naksas buvo pirmoji Graikijos kolonija Sicilijoje. Išvertus iš siciliečių kalbos, „Giardini Naxos" reiškia „Naksos citrusinių vaisių sodas". Ilgą laiką miestelis priklausė Taorminos bendruomenei ir tik 1847 m. gavo autonomiją. XVIII a. viduryje į Džardinį Naksą atvyko pirmieji poilsiautojai, nors daugeliui gyventojų žvejyba buvo ir yra vienas iš pagrindinių pragyvenimo šaltinių.

Ką aplankyti kurorte?

  • Verta alankyti viduramžių „Schiso" pilį, kadangi iš pilies matyti žadą atimantis vaizdas į įlanką. Ji pastatyta XIII-XIV a., tačiau rekonstruota XVI a. Tuomet pilyje pastatytas karinės paskirties bokštas, skirtas stebėjimui.

  • „Vignazza" bokštas. Tai keturkampio formos, trijų aukštų bokštas, pastatytas XVI a. Jis taip pat buvo naudojamas pakrantės žvalgybai, kad būtų galima pastebėti dažnai miestelį atakuojančius barbarus. Kai buvo pastebimas priešų laivas, bokšto sargybiniai pasiųsdavo dūminį signalą kitų bokštų sargybiniams bei miestelio gyventojams dėl artėjančios grėsmės.

  • Archeologijos parkas bei archeologinių radinių muziejus. Šiame parke pamatysite gausios ir įvairios augalijos, priešais atsivers vaizdas į Etnos ugnikalnį, įlanką ir Taorminos kalnus. Galėsite pasivaikščioti senovinio miesto plačiais takais, pamatyti įtvirtinimų iš lavos akmens, šventų pastatų bei gyvenamųjų namų fragmentų. Jog suprastumėte, koks turtingas bei spalvingas buvo šis miestas, turite apsilankyti parke esančiame muziejuje. Čia ekspozicionuojama daugybė architektūrinių elementų, kurie puošdavo pastatus. Taip pat muziejuje atskleidžiama Sicilijos istorija: vis dar naudojamos arabų įdiegtos drėkinimo sistemos, didieji šilkmedžiai primena šilko produkciją Sicilijoje.

Ko paragauti?

  • Būdami Sicilijoje paragaukite Caponata – baklažanų, alyvuogių, kaparių ir salierų salotos. Sfincione – vietinė storapadė pica, pagardinama pomidorais ir svogūnais (kartais ir ančiuviais). Panella yra plonos tešlos pyragaitis, gaminamas iš smulkintų arba maltų avinžirnių ir patiekiamas atšaldytas. Iš trintų avinžirnių gaminama ir tiršta sriuba, vadinama Maccu. Crocché yra aliejuje gruzdinti bulvių kukuliukai, įdaryti sūriu, petražolėmis ir kiaušiniais. Arancine – virti ryžių rutuliukai, kurių viduje mėsa arba sūris.

  • Sicilijoje taip pat populiarios jūrų gėrybės, iš jų ypač populiari ant grotelių kepta kardžuvė. Kitas su makaronais gaminamas sicilietiškas jūrų gėrybių patiekalas – Finnochio con sarde (pankoliai su sardinėmis).
  • Sicilijoje dažniausiai patiekalai gaminami iš ėrienos arba ožkienos, pavyzdžiui veršiuko blužnies sumuštinis Pane con la milza.

  • Be to, Sicilija garsėja savo gardžiais desertais. Cannoli – vamzdelio formos tešlainiai su rikotos sūrio ir cukraus įdaru. Cassata – dar vienas riebus ir saldus pyragaitis su tuo pačiu įdaru. Frutta di Martorana yra įvairių vaisių formos ir spalvos marcipaniniai pyragaičiai.
Pasitarkite
Kreipkis į specialistą ir susikurk kelionę pagal savo poreikius: