Marsala. Apie kurortą

Informacija apie kurortą, trumpas aprašymas apie

Marsala yra uostamiestis Sicilijos vakarinėje dalyje, Trapanio provincijoje (Italijoje), joje gyvena apie 78 tūkst. gyventojų.

Dabartinėje miesto vietoje 396 m. pr. Kr. Himilco įkūrė Lilybaeum (“miestas, kuris žiūri į Libiją”), vieną pagrindinių kartaginiečių tvirtovių Sicilijoje po Motjos apleidimo. Pirmojo Punų karo pabaigoje, miestas pasidavė romėnams. 

Dabartinį miesto vardą davė saracėnai, jis reiškia Alacho Uostas (Marsa Allah). Šiaurės rytuose stovėjusį uostą sunaikino Karolis V, nenorėdamas, kad jį užgrobtų piratai.  Šiandien naujas uostas stovi miesto pietryčiuose.Marsala taip pat garsi tuo, kad čia pirmiausiai išsilaipino Džiusepe Garibaldis su savo tūkstančiu raudonmarškinių ir iš čia pradėjo Italijos vienijimo žygį. Todėl kiekvienais metais Garibaldžio ir jo būrio išsilaipinimo dieną (gegužės 11) Marsaloje rengiama teatralizuota šio išsilaipinimo inscenizacija.

Ką aplankyti Marsaloje?

  • Pasivaikščiokite po senamiestį - jis nedidelis, bet jaukus ir mielas, neseniai restauruotas. Šiame baroko stiliaus senamiestyje lengva susigaudyti, todėl garantuotas ramus pasivaikščiojimas. Iš dviejų pusių senamiestį juosia dar išlikę miesto vartai.
  • Garibaldžio muziejų  rasite šalia pagrindinės miesto aikštės (piazza della Republica).

  • Verta aplankyti Baglio Anselmi archeologijos muziejų, nes čia tarp kitų eksponotų pamatysite iš išlikusių dalių atkurtą įspūdingą ir didžiulį punų karo laivą.
  • Nepamirškite nuvykti į netoliese esančią Mocija (it. Mozia) – salą, su kuria garantuotas lengvas susisiekimas, kadangi į ją plukdoma valtimis. Ši sala dar VIII a. pr. Kr. įkurtas finikiečių miestas ir vienas pagrindinių jų civilizacijos centrų Sicilijoje. Visa sala yra tarsi muziejus po atviru dangumi, o smulkesnius eksponatus galėsite pamatyti saloje esančiame muziejuje.

  • Miestelis garsėja savo gamybos vynu, kurio galite paragauti tiesiog miesto centre esančiuose baruose, o jei turite daugiau laiko galite aplankyti vyninę. Geriausią Marsalos vyno pasirinkimą rasite Caffe Letterario (Via Garibaldi). 

Ko paragauti?

  • Būdami Sicilijoje paragaukite Caponata – baklažanų, alyvuogių, kaparių ir salierų salotos. Sfincione – vietinė storapadė pica, pagardinama pomidorais ir svogūnais (kartais ir ančiuviais). Panella yra plonos tešlos pyragaitis, gaminamas iš smulkintų arba maltų avinžirnių ir patiekiamas atšaldytas. Iš trintų avinžirnių gaminama ir tiršta sriuba, vadinama Maccu. Crocché yra aliejuje gruzdinti bulvių kukuliukai, įdaryti sūriu, petražolėmis ir kiaušiniais. Arancine – virti ryžių rutuliukai, kurių viduje mėsa arba sūris.

  • Sicilijoje taip pat populiarios jūrų gėrybės, iš jų ypač populiari ant grotelių kepta kardžuvė. Kitas su makaronais gaminamas sicilietiškas jūrų gėrybių patiekalas – Finnochio con sarde (pankoliai su sardinėmis).

  • Sicilijoje dažniausiai patiekalai gaminami iš ėrienos arba ožkienos, pavyzdžiui veršiuko blužnies sumuštinis Pane con la milza.
  • Be to, Sicilija garsėja savo gardžiais desertais. Cannoli – vamzdelio formos tešlainiai su rikotos sūrio ir cukraus įdaru. Cassata – dar vienas riebus ir saldus pyragaitis su tuo pačiu įdaru. Frutta di Martorana yra įvairių vaisių formos ir spalvos marcipaniniai pyragaičiai.
pasitarkite...
Konsultantas 8 5 2430636 Kaune 8 37 240114 Klaipėdoje 8 46 420902 Darbo laikas:
I-V nuo 9 iki 19 val.
VI nuo 10 iki 16 val.
 
UP