Letojanis. Apie kurortą

Informacija apie kurortą, trumpas aprašymas apie

Letojanis - dar vienas populiarus kurortas prie Jonijos jūros, apie 5 km iki Taorminos ir apie 68 km iki Katanijos oro uosto. Miesto pavadinimas lotyniškai "Laetum" reiškia turtingas, o arabiškai "Ayn“ reiškia šaltinis. Apie miestelio atsiradimą informacijos išlikę nedaug, bet žinoma, kad iki  XVIII a. vidurio jis buvo šalia esančio miesto Galodoro jurisdikcijoje.

XIX a. jis pradėjo sparčiai vystytis. 1908 m. žemės drebėjimas suniokojo kai kuriuos miestelio pastatus, kurie vėliau buvo atstatyti.

Letojanio kurorte gyvena apie 2,4 tūkst. nuolatinių gyventojų. Vasarą kurorte netrūksta poilsiautojų iš įvairių šalių.

Ką aplankyti Letojanyje?

  • Verta pasivaikščioti po pagrindinę miestelio alėją, kuri nusidriekusi palei smėlėtą paplūdimį. Čia galima rasti daug barų, restoranų ir parduotuvėlių.

  • Miestelio aikštėje daug lauko kavinių, nes tai pagrindinė susitikimų vieta, kur galima pasimėgauti itališka kava ir šviežiais nuostabaus skonio ledais.
  • Kasmet vyksta šventė „Agosto a Letojanni“, kurios metu vyksta Sicilijos vežimų paradas, žuvies ir arbūzų festivaliai.
  • Kurorte galite pamatyti istorinių paminklų: miesto rotušę, neogotikinio stiliaus Šv. Juozapo bažnyčią, atstatytą 1929 m.

Ko paragauti?

  • Būdami Sicilijoje paragaukite Caponata – baklažanų, alyvuogių, kaparių ir salierų salotos. Sfincione – vietinė storapadė pica, pagardinama pomidorais ir svogūnais (kartais ir ančiuviais). Panella yra plonos tešlos pyragaitis, gaminamas iš smulkintų arba maltų avinžirnių ir patiekiamas atšaldytas. Iš trintų avinžirnių gaminama ir tiršta sriuba, vadinama Maccu. Crocché yra aliejuje gruzdinti bulvių kukuliukai, įdaryti sūriu, petražolėmis ir kiaušiniais. Arancine – virti ryžių rutuliukai, kurių viduje mėsa arba sūris.

  • Sicilijoje taip pat populiarios jūrų gėrybės, iš jų ypač populiari ant grotelių kepta kardžuvė. Kitas su makaronais gaminamas sicilietiškas jūrų gėrybių patiekalas – Finnochio con sarde (pankoliai su sardinėmis).
  • Sicilijoje dažniausiai patiekalai gaminami iš ėrienos arba ožkienos, pavyzdžiui veršiuko blužnies sumuštinis Pane con la milza.
  • Be to, Sicilija garsėja savo gardžiais desertais. Cannoli – vamzdelio formos tešlainiai su rikotos sūrio ir cukraus įdaru. Cassata – dar vienas riebus ir saldus pyragaitis su tuo pačiu įdaru. Frutta di Martorana yra įvairių vaisių formos ir spalvos marcipaniniai pyragaičiai.

UP