Cefalu. Apie kurortą

Informacija apie kurortą, trumpas aprašymas apie

Cefalu - populiarus istorinis miestelis, įsikūręs apie 50 km į rytus nuo Sicilijos sostinės Palermo. 254 m. pr. Kr. miestą užkariavo romėnai, vėliau - musulmonai, galiausiai - normanai. Jų viešpatavimo laikais Cefalu suklestėjo ir išliko svarbiu Sicilijos miestu iki šių dienų. Dabar Cefalu kurortiniame mieste gyvena apie 13 tūkst. nuolatinių gyventojų.

Ką aplankyti Cefalu?

  • Cefalu miesto puošmena - galvos formos stati didelė uola Rocca, ant kurios yra stovėjusi deivės Dianos šventykla ir viena geriausių normanų katedrų Sicilijoje. Ši uola pasižymi ne tik unikaliu gamtovaizdžiu, vietiniams tai tarsi miestelio simbolis. Rocca uolos vakariniame šlaite archeologai randa antikos laikų liekanų. Helenizmo laikotarpiu mieste įsikūrę graikai šią vietovę vadino "Kephaloidion". 

  • Dar vienas populiarus miesto statinys - dvibokštė Normanų katedra. Viduje akį patraukia žavingos mozaikos, tarp kurių yra milžiniškas Kristaus Pantokratoriaus atvaizdas apsidėję.

  • Cefalu regionas garsėja nesugadintos pakrantės puikiais paplūdimiais, kuriuos skalauja Tirėnų jūra. Populiariausias miesto nuoseklus smėlio paplūdimys Lungomare išsidėstęs pačiame miesto senamiestyje, netoli laivų prieplaukos.

 Ko paragauti?

  • Būdami Sicilijoje paragaukite Caponata – baklažanų, alyvuogių, kaparių ir salierų salotų. Sfincione – vietinė storapadė pica, pagardinama pomidorais ir svogūnais (kartais ir ančiuviais). Panella yra plonos tešlos pyragaitis, gaminamas iš smulkintų arba maltų avinžirnių ir patiekiamas atšaldytas. Iš trintų avinžirnių gaminama ir tiršta sriuba, vadinama Maccu. Crocché yra aliejuje gruzdinti bulvių kukuliukai, įdaryti sūriu, petražolėmis ir kiaušiniais. Arancine – virti ryžių rutuliukai, kurių viduje mėsa arba sūris.

  • Sicilijoje taip pat populiarios jūrų gėrybės, iš jų ypač populiari ant grotelių kepta kardžuvė. Kitas su makaronais gaminamas sicilietiškas jūrų gėrybių patiekalas – Finnochio con sarde (pankoliai su sardinėmis).
  • Sicilijoje dažniausiai patiekalai gaminami iš ėrienos arba ožkienos, pavyzdžiui veršiuko blužnies sumuštinis Pane con la milza.
  • Be to, Sicilija garsėja savo gardžiais desertais. Cannoli – vamzdelio formos tešlainiai su rikotos sūrio ir cukraus įdaru. Cassata – dar vienas riebus ir saldus pyragaitis su tuo pačiu įdaru. Frutta di Martorana yra įvairių vaisių formos ir spalvos marcipaniniai pyragaičiai.

UP