Apie ką pirmiausiai pagalvojate, kai išgirstate Japonijos vardą? Švelnius sakurų žiedus, didingas šventyklas, judrųjį Tokiją ar japonišką animaciją anime? O galbūt apie sušius, ramenus ir kitus japonų virtuvės patiekalus? Reikia pripažinti, jog tradicinė Japonijos virtuvė – labai unikali, padedanti pažinti ne tik daugiamečius šios šalies gyventojų papročius, tačiau ir jų charakterį.
Japonams labai svarbus žmogaus ir gamtos santykis – šią harmoniją jie bando atskleisti ir gamindami maistą: stengiamasi neužgožti natūralaus žuvies, jūros gėrybių, mėsos ar daržovių skonio, gardinant jas įvairiausiais prieskoniais. Japonai siekia, jog patiekalų skonis būtų natūralus, tačiau jiems patinka derinti ingredientus, pasižyminčius skirtingomis tekstūromis, argi ne įdomu? Svajojantiems kada nors nuvykti į Japoniją arba tiems, kurie jau suplanavę savo viešnagę į šią Tekančios Saulės šalį, norime papasakoti apie dešimt japonų virtuvės patiekalų, kurių, viešint šioje šalyje, tiesiog būtina paragauti!
Ramen
Esate pripratę pietums valgyti sriubą ir antrąjį patiekalą? Jei viešėsite Japonijoje, galite būti tikri, jog užsisakę ramen, kuris iš pirmo žvilgsnio primena sriubą, jūs tikrai liksite sotūs! Šio patiekalo pagrindas gaminamas iš sultinio (kartais maišomi ir keli skirtingi sultiniai), kvietinių makaronų bei sojų padažo arba miso – sojų pastos. Tačiau tai dar ne viskas!
Ramen gardinamas keptos kiaulienos griežinėliais, svogūnų laiškais, marinuotais bambukų ūgliais, įvairiomis daržovėmis, jūros dumbliais, marinuotais kiaušiniais ir kt. Skirtinguose Japonijos regionuose, ar netgi skirtinguose to paties miesto restoranuose, ramen pagardai gali būti visiškai kitokie. Bet taip juk tik įdomiau, tiesa? Beje, japonai nė kiek nesigėdija garsiai šliurpti ramen makaronų ar sultinio – šitaip jie parodo, jog mėgaujasi maistu. Išbandykite ir jūs – šliurpti Japonijoje tikrai nėra nemandagu.
Unagi
Unagi – tai japoniškas žodis, reiškiantis gėlavandenį ungurį. Vietiniai gyventojai šią žuvį itin mėgsta. Tad nenustebkite, jei viešėdami Japonijos restoranuose jūs atrasite daug skirtingų patiekalų, kurių pagrindinis ingredientas – būtent ungurys.
Labai rekomenduojame paragauti unadon. Tai patiekalas, kuriam pagaminti reikalingas specialus puodas. Pirmiausiai puode garinami ryžiai. Vėliau ant jų uždedami gėlavandenio ungurio gabalėliai, pagardinti saldintu sojų padažu ir laukiama, kol viskas iškeps. Rezultatas: karamelizuoti ungurio gabalėliai, kurie tirpsta burnoje – tikrai labai skanu.
Sušiai
Esame beveik tikri, jog bent kartą gyvenime esate ragavę sušių. Juk šis patiekalas labai populiarus ne tik Japonijoje, tačiau ir visame pasaulyje! Kad ir koks sušių žinovas jaučiatės esantis, vis dėlto, viešint Japonijoje, šio patiekalo paragauti ne tik verta, tačiau ir būtina. Preciziškai pagaminti ryžiai, šviežia žuvis ir jūros gerybės, o taip pat virtuvės šefai, kurie gaminti sušius mokėsi iš tikrų tikriausių meistrų. Rezultatai nepakartojami!
Beje, ar žinojote, jog kadaise sušiai buvo prasčiokiškas patiekalas? Paprasti žmonės sušius valgydavo rankomis. Bėgant metams, sušiai vis labiau įsigalėjo įvairiuose socialiniuose sluoksniuose, juos imta valgyti lazdelėmis, po truputį susiformavo sušių valgymo kultūra. Vis dėlto, net ir šiandien sušių valgymas rankomis nėra laikomas klaida!
Fugu žuvis
Mėgstate ekstremalius pojūčius? Jei taip, viešėdami Japonijoje paragaukite fugu žuvies (kuri dar žinoma keturdantės pūsliažuvės vardu). Klausiate, kaip žuvies ragavimas gali būti ekstremalus? Ogi labai paprastai: ši žuvis – nuodinga. Žinoma, ne visa (juk nuodų jums tikrai nesiūlytume ragauti), o tik kai kurios jos dalys, pavyzdžiui, kepenys. Jose esantys nuodai netgi stipresni už kalio cianidą – vieną iš stipriausių neorganinių nuodų, kurio poveikis žmogui yra mirtinas.
Įdomu tai, jog Japonijoje fugu žuvis laikoma didžiausiu delikatesu. Virtuvės šefai, norintys ją patiekti savo restoranuose, privalo turėti specialią licenciją, nurodančią, jog kulinaras išmano, kaip išdoroti žuvį, tam, jog nuodingosios jos dalys būtų atskirtos nuo gerųjų. Profesionalai puikiai dirba savo darbą, nepaisant to, pirmosios minutės po to, kai paragaujama žuvies – tikrai nejaukios.
Yakiniku
Tradicinė Japonijos virtuvė neįsivaizduojama be šviežios žuvies ir jūros gėrybių. Vis dėlto, šioje šalyje viešintys mėsos mėgėjai taip pat neturėtų nusivilti, mat puikių mėsos patiekalų japonų virtuvėje taip pat netrūksta. Vienas iš jų – yakiniku. Šis patiekalas užsieniečių šmaikščiai vadinamas „japonų barbekiu“.
Mėsa (įprastai jautiena, kiauliena arba vištiena) supjaustoma plonais griežinėliais ir kepama ant grotelių. Restoranuose klientams dažniausiai atnešama jau supjaustyta mėsa ir nedidelė kepsninė tam, jog žmogus galėtų mėsą išsikepti pats, pagal savo skonį. Žinoma, ne ką mažiau svarbus ir padažas, kuris dažniausiai gaminamas iš sojos, sakės, cukraus, česnako, sezamo sėklų, vaisių sulčių ir ryžių vyno. Šis padažas puikiai dera su ką tik iškepta mėsa.
Basashi
Basashi – tai dar vienas patiekalas, skirtas mėsos gerbėjams. Tačiau ne bet kokios mėsos, o arklienos! Ji itin populiari visoje Japonijoje, ypatingai Tokijuje. Jeigu išdrįsite paragauti basashi, turite žinoti, jog arkliena šiame patiekale pateikiama plonyčiais gabalėliais ir neapdorota. Mėsą siūloma gardinti sojos padažu, imbieru, česnaku, ridikėliais, japoniniu ridiku, žolelėmis.
Norėtumėte paragauti arklienos, tačiau žalia mėsa jūsų nevilioja? Jei taip, kai kuriuose Japonijos restoranuose galima užsisakyti ant grotelių keptos arklio mėsos – yakiniku.
Tempura
Dar vienas patiekalas, kurio būtina paragauti viešint Japonijoje – tempura. Iš kvietinių miltų, vandens, kiaušinių, sodos, kepimo miltelių ir krakmolo pagaminama tešla, į kurią merkiamos krevetės arba nedideliais gabalėliais supjaustytos daržovės. Kartais krevetės pakeičiamos ir kitomis jūros gėrybėmis, pavyzdžiui, kalmarais, krabų mėsa, menke ir panašiai. Snausti nėra kada – tešloje pamirkytos daržovės arba jūros gėrybės įdedamos į verdantį aliejų. Kelios minutės ir tempura paruošta! Patiekalas dažniausiai patiekiamas su sojos padažu. Paprasta, tačiau tikrai labai skanu!
Okonomiyaki
Okonomiyaki – tai tradicinis japonų virtuvės patiekalas, kurio pavadinimas, išvertus į lietuvių kalbą, reiškia: „iškeptas taip, kaip jums patinka“. Prisipažinkite, iš karto skamba gundančiai, tiesa? Tai – iš miltų ir kiaušinių gaminami blyneliai, kurie gali būti pagardinti įvairiausiais ingredientais: kopūstais, jūros gėrybėmis, kumpiu, sūriu, makaronais – viskuo, kuo tik norite. Žinoma, skirtingi Japonijos regionai turi savas okonomiyaki versijas. Jei lankysitės restorane, galite užsisakyti tiek virtuvės šefo siūlomą okonomiyaki ingredientų kombinaciją, tiek tą, kurią sugalvojote patys.
Mochi ledai
Atėjo metas desertui, tiesa? Norime jums papasakoti apie mochi ledus, kurie itin mėgstami tiek pačių japonų, tiek šalyje besisvečiuojančių turistų. Iš lipnių ryžių pagaminamas nedidelis pyragaitis (jis dažnai dar ir nudažomas maistiniais dažais), kuris įdaromas ledais. Dažniausiai šie ledai tradicinių skonių: vaniliniai, šokoladiniai, braškiniai. Tačiau galima atrasti ir kiek įdomesnių pyragėlių, įdarytų žaliosios arbatos, raudonųjų pupelių ar moliūgo skonio ledais. Ar verta paragauti? Tikrai taip!
Taiyaki
Mėgstate pyragaičius? Jei taip, viešėdami Japonijoje privalote paragauti taiyaki. Šis pyragaitis jus sužavės ne tik savo skoniu, tačiau ir išskirtine žuvies forma! Tačiau neišsigąskite, žuvies skonio įdaro pyragaityje tikrai nerasite. Dažniausiai įdaras gaminamas iš raudonųjų pupelių pastos. Taip pat galima įsigyti taiyaki su šokolado, plikyto kremo, sūrio įdarais.
Sakoma, jos žuvies formos pyragaičių receptas gimė dar XIX amžiuje – imperatoriaus Meidži valdymo pradžioje. Šiandien taiyaki itin populiarūs visoje Japonijoje!